Beuningen Leeft
27 september 2022 15:38
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Rebellen en Dwarsdenkers

7 maart is het weer zover. Dan organiseert de CPNB, ofwel de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, de 85ste Boekenweek. Een sinds 1932 jaarlijks terugkerende tiendaags evenement ter promotie van het (Nederlandstalige) boek. Het thema is dit jaar rebellen en dwarsdenkers. Volgens de organisatoren zijn het “de rebellen en dwarsdenkers van de literatuur die zo onze blik verruimen en ons voorstellingsvermogen vergroten”. De Boekenweek duurt van zaterdag 7 maart t/m zondag 15 maart 2020.

Weetje

Ik hoor je rekenen… Als de Boekenweek sinds 1932 bestaat, dan zou het toch de 88ste Boekenweek moeten zijn dit jaar? Dat klopt, tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er geen Boekenweek georganiseerd. Daarom is het dit jaar niet de 88ste Boekenweek, maar de 85ste editie.

Een boek kan zoveel doen

“Wij zijn op verschillende manieren bezig met leesbevordering”, zegt Isabel Willemsen, persvoorlichter bij de CPNB. “Een boek kan namelijk zoveel doen; taal en geletterdheid maken het verschil in de ontwikkeling van mensen, boeken zorgen voor verrijking en verdieping, verhalen bieden ontspanning en ontsnapping. Uit onderzoek blijkt zelfs dat je van lezen een socialer mens wordt. Het is een manier om aan de waan en realiteit van de dag te ontsnappen en helemaal in een andere wereld te duiken. Om zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met het boek organiseren we bijvoorbeeld de Boekenweek en Kinderboekenweek. Maar ook De Nationale Voorleesdagen, Spannende Boeken Weken en de Boekenweek voor Jongeren.”

“Het is een manier om aan de waan en realiteit van de dag te ontsnappen en helemaal in een andere wereld te duiken”

“We willen zoveel mogelijk mensen richting de boekhandel en bibliotheek krijgen en in aanraking laten komen met mooie (Nederlandse) auteurs en hun oeuvre. We hopen te inspireren, en dat doen we op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met het Boekenweekgeschenk dat je bij aankoop van een ander boek gratis krijgt. Maar ook met het Boekenweekessay. Zo kunnen we twee mooie auteurs onder de aandacht brengen. We willen zoveel mogelijk mensen stimuleren om meer te gaan lezen”, zegt Isabel.

Boekenweekgeschenk

Tijdens de Boekenweek 2020 krijg je bij besteding van €15,- aan Nederlandstalige boeken het Boekenweekgeschenk cadeau van je boekverkoper.* Het geschenkboek wordt speciaal voor de Boekenweek geschreven. Dit jaar schreef Annejet van der Zijl het boek Leon & Juliette. Heel wat schrijvers zijn Annejet van der Zijl al voorgegaan, zoals Jan Siebelink, Griet op de Beeck, Herman Koch of Salman Rushdie. Hella Haasse heeft zelfs 3 keer een geschenkboek geschreven.  Met bestsellers als Sonny Boy, Bernhard en De Amerikaanse prinses is Annejet van der Zijl een van de bekendste en meestgelezen auteurs van Nederland. Voor haar oeuvre, dat voornamelijk bestaat uit literaire non-fictie, ontving Van der Zijl onder andere de Gouden Ganzenveer.

“Het is een uitzonderlijk verhaal dat me bij uitstek geschikt lijkt voor het brede en hopelijk ook nieuwe publiek dat ik met dit geschenk wil bereiken”

“Ik ben heel blij dat ik het Boekenweekgeschenk 2020 mag schrijven”, vertelt Annejet van der Zijl in een eerder interview met de CPNB. “Net toen dit ter sprake kwam, was ik me aan het verdiepen in een Amerikaans-Nederlandse liefdesgeschiedenis in tijden van onderdrukking en slavernij, de negentiende eeuw dus. Ik ben er inmiddels voor naar Amerika geweest en het is inderdaad een uitzonderlijk verhaal dat me bij uitstek geschikt lijkt voor het brede en hopelijk ook nieuwe publiek dat ik met dit geschenk wil bereiken.”

Boekenweekessay

Sinds 1987 verschijnt er naast het Boekenweekgeschenk ook een essay waarin vaak dieper ingegaan wordt op het thema van de Boekenweek. Auteur Özcan Akyol schrijft dit jaar de boekenweekessay. “We hebben dwarse denkers en rebelse schrijvers nodig om taboes te doorbreken en vernieuwing te brengen. Özcan Akyol is zo’n persoonlijkheid, iemand die geen blad voor de mond neemt en ons daarmee dwingt om kritisch naar onszelf en de maatschappij te kijken”, aldus directeur Eveline Aendekerk van de CPNB.

“Ik kijk ernaar uit om de wereld van de literatuur weer op te schudden!”

“Ik ben enorm vereerd dat ik het Boekenweekessay mag gaan schrijven”, vertelt Özcan Akyol in een eerder interview met de CPNB. “Een jongensdroom! Het thema van de Boekenweek 2020, Rebellen en dwarsdenkers, is mij op het lijf geschreven. Ik wil een toegankelijk essay schrijven, dat interessant is voor een breed lezerspubliek, dus ook voor mensen die doorgaans niet zo gauw naar een boek zouden grijpen. Ik heb al veel ideeën voor dit essay en kijk ernaar uit om de wereld van de literatuur weer op te schudden!”

Boekenweektournee

Tijdens de Boekenweek reizen Annejet van der Zijl en Özcan Akyol door het land. Ze geven interviews, presentaties en signeren boeken in boekhandels en bibliotheken. Bekijk op de website van de Boekenweek of ze tussen 7 en 15 maart ook bij jou in de buurt zijn!

Kijk voor meer informatie op www.boekenweek.nl/activiteiten

Gratis met de trein en het Boekenweekgeschenk

Traditiegetrouw wordt de Boekenweek afgesloten met de gratis reisdag van NS (de hoofdsponsor van de Boekenweek). Op vertoon van het Boekenweekgeschenk van Annejet van der Zijl, mag je op zondag 15 maart de hele dag gratis reizen met de trein. Het Boekenweekgeschenk is geldig als vervoerbewijs voor 1 persoon, in de 2e klas en binnen Nederland (m.u.v. Thalys).

Kijk voor meer informatie op www.ns.nl/treinlezer

Gratis met de trein en het Boekenweekgeschenk

Traditiegetrouw wordt de Boekenweek afgesloten met de gratis reisdag van NS (de hoofdsponsor van de Boekenweek). Op vertoon van het Boekenweekgeschenk van Annejet van der Zijl, mag je op zondag 15 maart de hele dag gratis reizen met de trein. Het Boekenweekgeschenk is geldig als vervoerbewijs voor 1 persoon, in de 2e klas en binnen Nederland (m.u.v. Thalys). Kijk voor meer informatie op www.ns.nl/treinlezer
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Wij werken samen met