Beuningen Leeft
27 september 2022 16:28
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Maha Yousef Olijven, Palestina

De teelt van olijven is een eeuwenoude traditie in Palestina. Met behulp van de Palestine Fair Trade Association (PFTA) kunnen Maha Yousef en haar collega’s hun economische en sociale isolement doorbreken door hun producten te verkopen aan bedrijven in Europa en de Verenigde Staten.

De Palestijnse Fairtrade organisatie is gevestigd in de buurt van Jenin, op de Westelijke Jordaanoever. Biologische olijf- en notenboeren uit omliggende districten hebben zich verenigd in dorpscoöperaties, die zich hebben aangesloten bij PFTA. De organisatie geeft speciale steun aan vrouwennetwerken. Vereniging in coöperaties geeft de vrouwen economische zelfstandigheid en sociale voordelen.

Isolement
De Palestijnse Amerikaan Nasser Abufarha besloot Fairtrade naar Palestina te halen toen hij in 2003 promotieonderzoek deed in zijn geboorteland. Hij zag hoe kleine boerengemeenschappen in toenemende mate economisch en cultureel gemarginaliseerd raakten onder de Israëlische bezetting. Zij hadden vanwege de politieke situatie geen markttoegang en waren nauwelijks georganiseerd. De rijke culturele traditie van de olijventeelt dreigde verloren te gaan omdat veel boeren er geen brood meer in zagen. Om de economische positie van de boeren te verbeteren, richtte Abufarha PFTA op. Vlak daarna startte hij de commerciële koepelorganisatie Canaan Fair Trade. Bovendien ontwikkelde hij een internationale standaard voor Fairtrade olijfolie, die nu nog steeds gehanteerd wordt door Fairtrade.

Hoop en erkenning
Met de kersverse Fairtrade standaard was Canaan in 2009 klaar om gecertificeerd te worden. De ruim 1700 boeren die voor de organisatie produceren zijn allemaal lid van de PFTA. Daar wordt iedere groep van 25 producenten vertegenwoordigd door één lid in de algemene raad. De samenwerking tussen Canaan en PFTA biedt de boerengemeenschappen economische stabiliteit en duurzame handelsrelaties met afnemers in de Verenigde Staten en Europa. Via de directe samenwerking met internationale partners wordt niet alleen de economische, maar ook de sociale en politieke isolatie van de boeren doorbroken. Het geeft hen hoop en erkenning.

Olijfolie, amandelen en zeep
Canaan kon met behulp van leningen en investeringen van verschillende internationale bedrijven en NGO’s olijfpersen en opslagfaciliteiten van de beste kwaliteit aanschaffen. Zo brengt het bedrijf niet alleen verschillende soorten olijfolie op de markt, maar ook andere delicatessen en zeep. Daarnaast proberen de boeren hun inkomstenbronnen te diversifiëren door andere gewassen te verbouwen, zoals amandelen en sesamzaad. Sinds kort richt Canaan zich steeds meer op de markt van kruiden en specerijen zoals tijm en oregano.

Maha Yousef
Maha Yousef was één van de grondleggers van een vrouwencoöperatie in het dorpje Burqin. Samen met haar collega’s ontwikkelde ze een nieuw exportproduct, een zeep van biologische olijfolie en kokosolie. ‘De mannen uit ons dorp moesten al snel toegeven dat wij betere zeep maakten dan zij’, zegt ze trots.

Voordat ze zich met de andere vrouwen verenigde was ze verlegen en introvert, maar het lidmaatschap heeft haar zelfvertrouwen gegeven. Samen met haar collega’s haalt ze nu andere vrouwen over om zich ook bij de coöperatie aan te sluiten. ‘PFTA en Canaan Fair Trade hebben ons nieuwe mogelijkheden gegeven’, vertelt ze. ‘Wij hebben de traditionele kennis, zij hebben toegang tot mensen en plaatsen die wij anders nooit hadden leren kennen. Zo zijn we niet alleen producenten, maar ook ambassadeurs voor ons dorp. We krijgen de mogelijkheid om onszelf te presenteren zoals wij dat graag willen, er wordt ons niets opgelegd.’

Kijk voor meer verhalen van producenten op
www.canaanfairtrade.com.

Bron: fairtradenederland.nl

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Wij werken samen met