Beuningen Leeft
27 september 2022 15:21
Fotograaf: Rob Koppers
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

De gemeente Beuningen viert 75 jaar Vrijheid

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Op 5 mei aanstaande vieren wij dat we 75 jaar in vrijheid leven in Nederland. 5 Mei is ook een dag van bezinning op het belang van vrijheid en te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Stichting Comité 5 mei organiseert samen met allerlei inwoners in het kader van 75 jaar vrijheid diverse activiteiten voor herdenking en bevrijding.

Het is goed om stil te staan bij alle voorrechten die we hebben. Zoals het leven in een democratie met vrijheid van meningsuiting en vrije verkiezingen. Een land met onderwijs en gezondheidzorg. Onze kinderen zijn bijvoorbeeld een van de gelukkigste in de wereld. Al met al dingen om trots op te zijn en die het waard zijn om te beschermen. Maar we moeten ons dus wel blijven realiseren dat 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog vrijheid nog steeds kwetsbaar is en dat het een dagelijkse inzet vraagt van iedereen. Daarom is het goed om hierbij stil te staan.

Herdenken op 4 mei
Op 4 mei herdenken we in alle kernen de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Nationale Dodenherdenking. U bent van harte welkom om hierbij te zijn!

Vrijheid vieren
In Nederland wordt 75 jaar Vrijheid groots gevierd, ook in de gemeente Beuningen. Er is een aansluiting met Tour de Waal. Deze organisatie is afgelopen jaren actief geweest van Gorinchem tot Tiel. Dit jaar vormt Tour de Waal een lint van gemeenten langs de Waal van slot Loevestein tot Nijmegen.

Er zijn binnen de gemeente Beuningen veel initiatieven om deze viering tot een memorabele te maken. Hieronder het voorlopige programma:

5 april
Op zondag 5 april organiseert Stichting Historisch Besef samen met alle scoutingverenigingen een fietstocht door de gemeente. Op verschillende plekken vertellen inwoners over de oorlog en vrijheid.

19 april
Zondag 19 april is er een lezing over ‘Oorlogstijd tussen Maas en Waal’. De lezing vindt plaats om 14.00 uur in het MFA De Kloosterhof, Kapittelweg 7 in Weurt.

22 april
Woensdag 22 april vindt er een ‘Lint van verbinding’ plaats. Meer dan 1.000 kinderen van de basisscholen uit de gemeente Beuningen vormen een lint op de dijk. Het is de bedoeling om hiermee op de scholen het gesprek op gang te brengen over de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en leven in vrijheid.

2 mei
Op zaterdag 2 mei kunnen de voetjes van de vloer. In de Lèghe Polder organiseert de Seniorenvereniging Beuningen samen met Kunst en Volharding en het ensemble Afternoon Delight het Vrijheidsfeest vanaf 19.30 uur en gaat u terug in de tijd met muziek uit de jaren ’40. Na 22.00 uur is er een afterparty met muziek van toen tot nu.

5 mei activiteiten
Hardloopvereniging Beuningen trapt vrijheid vieren op 5 mei af. Zij halen het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar onze gemeente. Ze rennen met het vuur naar de kernen Weurt, Winssen en Ewijk waar vrijheidsmaaltijden plaatsvinden. Inwoners eten samen met elkaar aan een lange tafel een maaltijd en hebben gesprekken over vrijheid.

Om 13.00 uur is er een vlaggenceremonie bij de RK Kerk in Beuningen. Hardloopvereniging Beuningen brengt dan ook het vuur.

Dit is meteen de aftrap van Vrijpop, een bevrijdingsfestival dat niet meer weg te denken is bij de viering van 5 mei. Vrijpop brengt een aanbod van goede live muziek onder genot van een hapje en drankje op een podium bij de RK Kerk aan de van Heemstraweg in Beuningen. Ook aan de kinderen is gedacht.

In het begin van de middag is er een broodjesdropping op verschillende plaatsen in de gemeente. Er worden dan broodjes uit een vliegtuig gedropt. Dit als voorbeeld wat er in de hongerwinter 1944 gebeurde waarbij bommenwerpers brood dropten boven bezet Nederland.

In Winssen is er overdag een feest op en rond het Van Ghentplein en in Ewijk is er een feest op de accommodatie van de voetbalclub Ewijk met allerlei spelen. De Nieuwe Gang organiseert een speciale avond waarbij een breed cultureel aanbod is. Een Syrische vluchteling vertelt bijvoorbeeld haar verhaal.

Viert u 75 jaar vrijheid mee?

Hoe viert u dus 75 jaar vrijheid? In onze gemeente kunt u bij de vele activiteiten 75 jaar vrijheid vieren. Alle informatie rondom 75 jaar vrijheid vindt u op de website www.beuningen.nl/75jaarvrijheid. Er komt ook een speciale herdenkingskrant over de herdenking en de viering van 75 jaar vrijheid!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Wij werken samen met